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OPINION: 

 You have requested an opinion from the Pension Benefit Guaranty Corporation (the "PBGC") on the effect of

Section 4235 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 as amended by the Multiemployer Pension Plan

Amendments Act of 1980 (Pub. L. No. 96-364 (1980)) ("ERISA as amended") on a proposed merger of certain union

locals. 

You have informed us that the proposed merger involves certain locals of the * * * (the "Union").  The jurisdiction

of Union Local 1 generally covers the geographic area of * * *.  Four employers currently hire members of Union Local

1 and  these employers make contributions to the captioned fund * * *. 

Further, the jurisdiction of Union Local 2 and Union Local 3 generally covers the geographic area of * * *.

Approximately one hundred employers currently hire members of Union Locals 2 and 3, and make contributions  [*2]

to the Local Union No. 2 and * * *, Local Union No. 3 * * * (the "Joint Fund"). 

As you have described the proposed merger, Union Local 1 proposes to merge with Union Locals 2 and 3.  As a

result, the four employers who hire Union Local 1 members would cease making contributions to the * * * Fund on

behalf of members of Union Local 1.  From your description, it appears that these four employers would begin making

contributions to the Joint Fund on behalf of members of Union Local 1.  Members of Union Local 1, in any case, would

cease to participate in the * * * Fund and  would  begin to participate in the Joint Fund. 

 You have also stated that as a result of the merger the * * * will begin work under a * * * contract; that Union Local

1 would cease to represent its members in collective bargaining with the four employers; and that Union Local 2 or Union

Local 3, or both, would become the collective bargaining representative to those four employers.  You have not specified,

however, whether this change in representative will be certified under the Labor Management Relations Act of 1947,

29 U .S.C. §   141. 

Under the facts presented above, you have asked for PBGC's opinion whether Section [*3]  4235 of ERISA as

amended will apply.  The purpose of Section 4235 is to provide special rules for the specific situation in which an

employer undergoes withdrawal from a plan because the union bargaining with that employer, has been changed as a

result of the certification of a different union.  The critical fact for the applicability of Section 4235, therefore, is whether

the change of bargaining representative has been certified . 

Section 4235(a), 29 U.S.C.A. §  1415(a) (1981 Supp.), provides as follows: 

In any case in which an employer has completely or partially withdrawn from a multiemployer plan (hereafter in this

section referred to as the "old plan") as a result of a certified change of collective bargaining representative occurring

after April 28, 1980, if participants of the  old plan who are employed by the  employer will, as a result of that change,

partic ipate in another multiemployer plan (hereafter in this section referred to as the "new plan"), the old plan shall

transfer assets and  liabilities to the new plan in accordance with this section. 

This subsection sets forth four elements which must exist before the "old  plan"  (here, the * * * Fund) is required to

transfer [*4]  assets and liabilities to the "new plan" (here, the Joint Fund), in accordance with the special rules of Section



4235. 

First, there must be a complete or partial withdrawal from the * * * Fund, within the meaning of Section 4203 or

Section 4205 of ERISA as amended, 29 U.S.C.A. § §  1383 , 1385 (1981  Supp.). 

Second, the change of representative must be a "certified change of collective bargaining representative" as specified

in Section 4235(g) of ERISA as amended.  The National Labor Relations Board has jurisdiction of such determinations.

Third, the employer's withdrawal from the * * * Fund, whether "complete" or "partial," must occur as a result of the

certified change of representative. 

Finally, employees formerly covered by the * * * Fund must begin participation in the Joint Fund to meet the fourth

condition for application of Section 4235. 

 From the facts you have provided us, it appears that the first and fourth elements are present in your transaction.

We have no evidence, however, that a  certified change in bargaining representative has occurred.  Therefore all

conditions have not been met and Section 4235 does not apply to your proposed transaction.  Of course, whether [*5]

or not the special conditions of Section 4235 are met, a transfer of assets and liabilities may be arranged by mutual

agreement of the two funds pursuant to Sections 4231 and 4234, of ERISA as amended, 29 U.S.C.A. § §  1411, 1414

(1981 Supp.). 

If you have any questions concerning this letter, please telephone * * * the attorney assigned to this matter, on (202)

254-4895. 

Henry Rose 

General Counsel 
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