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REFERENCE: 

1015(f) (IRC §  414) Definitions & Special Rules.  Multiemployer Plan

4021(a) P lans Covered.  Requirements of Coverage

4022(b)(2) Benefits Guaranteed.  Successor Plan 

OPINION: 

 This is in response to your request for our opinion with respect to the status of the Pension Plan to be put into effect

between A Company and Local Unions No. * * * ("A Plan") under the Employee Retirement Income Security Act of

1974 ("ERISA").  Specifically, you inquire whether the A Plan would be a "successor plan" within the meaning of

sections 4021(a) and 4022(b) of ERISA. 

You have informed us that there is currently in effect a multiemployer plan (the "Plan") as described in Section

414(f) * * * the Internal Revenue Code of 1954 , which is  covered under * * * le IV.  The Plan is maintained by, and

covers employees of, * * * Company ("A"), * * * Company ("B"), and * * * Company ("C").  A * * * Company is a

division of * * * Company, Inc. ("D"). 

D, B, C, and the  Union have agreed to sp lit the Plan into separate p lans and  to increase the benefit levels under these

plans.  Each separate plan will cover retired, deferred vested and active participants in the Plan who were or are

employed by the [*2]  employer who will maintain the separate plan.  Each separate plan will assume the liabilities of

the Plan attributable to the separate plan's participants.  You have stated that the P lan's assets at present exceed the vested

benefits thereunder and that Plan assets will be distributed to the separate plans in proportion to the Plan's accrued

liabilities which will be assumed by the separate p lans. 

You have informed us that Plan participants whose rights as retirees or deferred vested employees derive solely from

service  with former contributing employers will receive paid-up annuities in connection with the  split up. 

 The question has been raised whether the A Plan (and, similarly, each of the other two separate plans) would  * *

* a "successor plan" within the meaning of Sections 4021(a) and 4022(b) of ERISA so that for purposes of the phase-in

of guaranteed benefits in the event of the subsequent termination of the A Plan, the time the  A Plan will have been in

effect would include the time the Plan was in effect.  You have indicated that the Union originally requested that the Plan

remain in existence to insure that certain P lan benefits "will be fully guaranteed by the  PBGC" in [*3]  the event of a

subsequent termination. 

Section 4022(b)(2) provides that, for purposes of the phase-in of guaranteed benefits, the time a successor plan has

been in effect includes the  time a previously established p lan was in effect.  Section 4021(a) provides, in pertinent part,

that "a successor plan is a plan which covers a group of employees which includes substantially the same employees as

a previously established plan, and provides substantially the same benefits as that plan provided." In the instant case, after

the split up, the A Plan will cover all the employees employed by A that were covered under the Plan.  Accord ingly, in

our view the A Plan will cover a group of employees which includes substantially the same employees as a  previously

established plan.

Regarding the second element of the successor plan test, one of the factors the PBGC considers in determining

whether a plan provides "substantially the same benefits" as a previously established plan is whether it assumes the

defined benefit liabilities from the previously established plan.  Article VI of the A Plan agreement provides for a transfer

to and assumption of all the defined benefit liabilities of the Plan [*4]  attributable to A employees; to this extent the

second element of the successor plan test is met. 

Based on the facts and circumstances of this case, we conclude that the A Plan will constitute a successor plan for

purposes of Title IV  of ERISA. 

I trust that the above has answered your inquiry.  If you have any other questions, please contact * * * of this Office



at (202) 254-4873 . 

Henry Rose 

General Counsel 
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